Mikä lämmitysmuoto on paras omakotitaloon?
Omakotitalon lämmitysmuodon valintaan kannattaa varata hetki aikaa. Ei ole aivan yhdentekevää millä talosi lämmität, sillä lämmitysmuoto vaikuttaa niin asuinmukavuuteen, lämmityskustannuksiin kuin ympäristöönkin. Perinteisempien lämmitysmuotojen, kuten maalämmön, sähkö- ja öljylämmityksen lisäksi on myös muita lämmitysmuotoja, jotka ovat tehokkaita ja ympäristöystävällisiä, mutta meinaavat jäädä helposti unholaan. Tällaisia ovat mm. aurinkoenergia, pelletti ja puu tai hybridilämmitysjärjestelmät – nämä suosiotaan kasvattavat lämmitysmuodot ovat erinomaisia juuri omakotitalon lämmittämiseen.
Omakotitalon puulämmitys – uhka vai mahdollisuus?
“Ainahan omakotitaloja on lämmitetty puulla.” Puu on perinteinen lämmitysmuoto ja sillä on taloja lämmitetty jo vuosisatoja. Puulämmitys on erittäin kestävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja siksi se on nykyisinkin erittäin hyvä vaihtoehto omakotitalojen lämmitysmuodoksi. Puu on uusiutuva, kotimainen energianlähde, jota voi käyttää omakotitaloissa joko pääasiallisena lämmitysmuotona tai tukilämmitysmuotona. Takka onkin hyvin yleinen tukilämmitysmuoto, ja toimii samalla monessa kodissa myös tunnelman luojana.
Ympäristöystävällinen puu on hiilineutraali lämmitysmuoto ja siksi se onkin erinomainen vaihtoehto esimerkiksi öljylämmityksen tilalle. Lämmityksessä käytetty, laadukas ja säännöllisesti huollettu puukattila minimoi hiukkaspäästöt erittäin pieniksi. Puulämmitteisessä talossa voidaan myös käyttää ns. kaksoiskattilaa, jossa voi polttopuun lisäksi polttaa myös mm. pellettiä, haketta, viljaa ja sahanpurua.
Taloudellisesti erityisen kannattavaa omakotitalon lämmittäminen puulla on silloin, kun puut saat omalta maalta tai lähiympäristöstä.
Pellettilämmitys on energiatehokas ja ympäristöystävällinen
Pelletti – tuo pieni, mutta tehokas raemainen sahateollisuuden sivuaine on omakotitalojen lämmittämiseen erinomainen vaihtoehto. Sahanpurusta ja puulastuista puristetun pelletin lämpöarvo on todella korkea. Ne päästävät palaessaan ilmaan vain hyvin vähän pienhiukkasia verrattuna esimerkiksi puun tai hakkeen palamiseen. Pellettejä poltetaan pellettikattiloissa, jotka ovat helppokäyttöisiä ja toimivat täysin automaattisesti – kun kattila viilenee, pelletit syötetään automaattisesti säiliöstä polttimeen, poltin syttyy ja talo lämpiää.
Pellettilämmitysjärjestelmä koostuu käytännössä pellettikattilasta, polttimesta ja siirtoruuvista tai imusiirtojärjestelmästä. Lisäksi pellettejä varten on oltava siilo, josta siirtoruuvi siirtää pelletit polttimeen. Siilo voi olla pellettikattilan sisäinen siilo, kattilan vieressä olevan pieni siilo tai viereisessä tilalla oleva iso siilo. Isomman siilon voi sijoittaa myös ulos. Huoltotoimenpiteitä ovat suhteellisen helppoja. Pellettikattilan nuohous ja tuhkien poistaminen noin 2 kuukauden välein riittää perushuoltotoimenpiteisiin. Täysautomaattisissa kattiloissa riittää, kun huoltotoimenpiteet tekee muutaman kerran vuodessa.
Koska pelletit valmistetaan kokonaan puujätteestä, on omakotitalon lämmitys pelleteillä energiatehokasta ja ympäristöystävällistä. Pelletit luokitellaankin hiilineutraaliksi polttoaineeksi, koska se vapauttaa palamisen aikana saman verran hiilidioksidia kuin mitä puun biomassa sitoo kasvukautensa aikana.
Omakotitalon lämmitysmuotona aurinkopaneelit katolla
Aurinkoenergia on uusiutuva ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto, joka on saavuttanut suosiota teknologisten edistysaskelten myötä. Aurinkokeräimet keräävät nimensä mukaisesti aurinkoenergiaa talteen ja niiden avulla voidaan tuottaa sekä sähköä että lämpöä. Käytännössä aurinkoenergia on rajatonta ja päästötöntä, mutta sen tehokas hyödyntäminen edellyttää oikein suunniteltua aurinkokeräinjärjestelmää.
Suomessa aurinkopaneeleita käytetään usein toissijaisena lämmitysmuotona omakotitaloissa, koska talvikuukausien aikana aurinkoenergian tuotto on alhaisempi, mikä taas vaikuttaa lämmityksen tehokkuuteen. Aurinkokeräimien kanssa käytettäväksi soveltuukin ns. hybridilämmitysjärjestelmä, jolloin asunnon lämmityksessä aurinkoenergiaan yhdistetään jokin muu lämmönlähde. Tällaisia lämmönlähteitä ovat mm. vesikiertoinen pellettitakka, pellettikattila, puukattila, hakekattila, vesikiertoinen puuhella, vesikiertoinen puutakka ja automaattinen pelletti/puukattila (Dualtherm).
Hallitse lämmityskustannuksia – hybridilämmitys omakotitaloon
Ilma-vesilämpöpumppu on nykyisin yksi suosituimmista asennettavista lämmitysmuodoista. Tämä sähköllä toimiva lämmitysmuoto voi kuitenkin tulla kalliiksi sähkön hinnan heilahdellessa. Erityisesti pörssisähkön hinta voi nousta talvisin korkealle, jolloin samaan tahtiin nousevat myös lämmityskustannukset. Ilma-vesilämpöpumpun rinnalle suositellaankin asennettavaksi jokin muu lämmitysmuoto, kuten pelletti- tai puulämmitys. Tällaisella kahden energiamuodon hybridijärjestelmällä voit itse vaikuttaa lämmityskustannuksiin vuodenajan ja sähkön hinnan mukaan. Valitset vain päälämmönlähteeksi ajankohdalle edullisemman vaihtoehdon. Hybridilämmitysjärjestelmän valintaan kannattaa kysyä vinkkejä alan ammattilaisilta!
Mikä näistä sitten on paras lämmitysmuoto omakotitaloon?
Jokaisessa lämmitysmuodossa on omat ominaisuutensa ja siksi omakotitalon lämmitysmuodon valinta riippuu monista eri tekijöistä, kuten mm. budjetista ja omista, yksilöllisistä mieltymyksistä. Valinnan ollessa ajankohtainen, on hyvä aina ottaa yhteyttä ensin alan ammattilaiseen. He osaavat kertoa ja punnita lämmitysmuotojen hyviä ja huonoja puolia monelta eri kantilta. Me Kardonar Bioenergy Solutions´illa autamme mielellämme sopivan lämmitysmuodon valinnassa – osaamme yhdistää eri lämmitysmuotoja tehokkaasti!